30. aug, 2015

Marthe 29 år

Jeg fikk diagnosen panikklidelse i 2003. Det startet med et ekstremt kraftig angstanfall en natt jeg var hjemme alene. Når jeg våknet dagen etterpå var det akkurat som om verden var en smule forandret, jeg var ikke lenger trygg i den. Dette ble starten på årene med gode og dårlige perioder, med ulike behandlingsmetoder, uten at noe egentlig gjorde meg helt frisk. I beste fall ble symptomene redusert. I de dårligste periodene mine har jeg selvsagt slitt med kraftige angstanfall, men verst av alt er kanskje «angsten for angsten», og alle krefter man bruker på unnvikelse, diverse fobier, trygghetssøkende strategier og stadige endringer i planer.
Jeg har gått i kort – og langvarig behandling hos seks ulike psykologer og fire ulike leger. Jeg har gått på tre ulike medikamenter over lengre perioder, forsøkt healing, homepati, TFT, meditasjonsteknikker og lest en rekke selvhjelpsbøker.
Høsten 2011, etter flere mnd som på 100% sykemeld, kom jeg endelig i behandling som virkelig hjelper. Dette er den kognitive terapien, med systematiske eksponeringsøvelser hos en dyktig psykolog. Det tar tid, og det krever mye, men det gir virkelig håp.
For meg er noe av det mest verdifulle med denne terapiformen at fortiden legges vekk. Hvorfor jeg har disse problemene betyr ingenting, og uansett hva årsaken måtte være er det hva du gjør her og nå – og hvordan du mestrer hverdagen som betyr noe. Katastrofetanker og forestillinger må fram i lyset, og erstattes med mer realistiske alternativer.

Jeg er ikke friskmeldt ennå, men jeg føler jeg er nærmere enn noen gang, og det er helt uten medisiner. Mitt «hotteste tips» til angstpasienter som kanskje ikke får den hjelpen de trenger er hvertfall i første omgang boken «Trange rom og åpne plasser» av Arne Repål og Torkil Berge.

Jeg vil veldig gjerne være med å bidra til å hjelpe andre der det går.. Når man har hatt en diagnose over flere år blir man jo litt «ekspert» på eget område. Korriger meg gjerne, følte jeg fikk litt vann på mølla nå, mulig jeg roter meg bort i ord:-P

Marte.