31. aug, 2015

Klaustroforbi

Stort sett har alle en eller annen form for klaustroforbi en eller flere ganger i livet, men enkelte ganger kan denne lidelsen overta og styre hele livet til noen personer. Dette var en av de tingene som styrte mye av min hverdag, i mine 25 år med angst.

Stor og små plasser, heis, tuneler,fly osv……

Det er grusomt å ikke kunne kjøre igjennom en tunel f.eks. Jeg kjørte store omveier når jeg viste at det var en tunel på den veien jeg skulle. Kunne bruke mangen timer ekstra på omveier grunnet dette. Tunelen trengte ikke å være lang, men bare det å vite at jeg ikke bare kunne «gå» ut når det passte meg fikk meg til å reagere med panikk. Det samme var med fly….Det at jeg ikke kunne åpne døren og bare gå ut når jeg ville, skremte livet av meg.

Det hele hadde noe med at jeg MÅTTE ha kontroll, tror jeg. Det å slippe kontrollen og kunne styre livet mitt selv, var en sann og tøff kamp.
Jeg måtte lære meg å ta ting som de kom, ikke planlegge dagen før, hva jeg skulle gjøre neste dag i de minste detaljer. Det gjorde jo bare angsten min mye verre.

Det Wilhelmsen sa til meg når det gjaldt frykten for å fly var: «Hva er det du er redd for med fly, Sissel?» Jeg svarer: «Det er ikke det å falle ned, for ned må vi jo», sa jeg. «Men det at jeg ikke kan gå bort å åpne døren og gå ut, det skremmer livet av meg» sa jeg. Da sa han: «Hva i alle dager skal du åpne døren for midt oppe i luften for da, Sissel? Du faller jo bare ut….!!!!»
Ahaaaaa……sa jeg da….Der gikk det opp for meg. Man kan jo ikke bare gå ut av ett fly!! Halloo……hehe :) Jeg måtte le masse og lo i mangen dager av dette etterpå :) Der kan man se hvordan panikken styrer av tankene dine.

Når jeg klarte å slippe den måten jeg tenkte på, da forsvant mye av angsten og klaustroforbien av seg selv.

En ting som er helt sikker er at tanker og kropp samarbeider , slik at angsten blir uutholdelig. Men om man klarer å finne staheten i seg og si til seg selv at dette er det KUN JEG som kan gjøre noe med, da løsner masse av seg selv. Det å ta styringen over tankene er regel nr en for å bli frisk.

Håper at dette kan være til hjelp for noen og kansje gi et lite»spenn» bak for å kunne si til seg selv at dette vil jeg prøve på. Hvis det er noe dere lurer på så må dere bare stille meg spørsmål her :)

 

Ha en flott solskinnsdag <3