25. mai, 2018
9. apr, 2018

Hei igjen!

 

Nå har det gått over fem uker siden Sissel dro herfra, og mye har skjedd på disse ukene. Hverdagen min er mye lettere, og jeg klarer i større grad å leve livet mitt nå – ikke bare å være tilstede i det. Jeg vet at det er en lang vei igjen før jeg er helt frisk, men noe annet hadde jeg heller ikke forventet. Når angsten har styrt over meg i så lang tid, så er det klart det tar tid å komme seg helt på bena igjen. Men jeg er motivert, og blir veldig glad hver gang jeg gjør nye fremskritt.

 

For noen dager siden spiste jeg tre store porsjoner med grønnsaksstappe/rotstappe med biter i og fem kjøttboller med tomatsaus til middag. Det er ny rekord på antall kjøttboller, og dette ga meg masse mestringsfølelse. Etter middagen følte jeg meg ordentlig god og mett, så gikk jeg på vekta - som til min glede hadde gått oppover siden sist! Slike dager er gode dager. Selvfølgelig har det også vært flere nedturer. Noen dager er det kjempetungt å spise frokostbrødskiva for eksempel, og det kan ta meg tre kvarter å komme meg gjennom en skive.  Men jeg prøver likevel å ikke la sånne dager skygge over de positive. Som regel spiser jeg en brødskive på mellom femten og tjue minutter, og jeg gruer meg mye mindre til disse måltidene enn jeg gjorde for bare noen uker siden.

 

Den generelle angsten som så plutselig pleide å kaste seg over meg hvor som helst og når som helst er det blitt mindre av. Den prøver seg fortsatt, men jeg takler det mye bedre enn jeg gjorde før. Etter at Sissel lærte meg hvordan jeg skulle kontrollere den, har angsten roet seg mye fortere i slike situasjoner. Jeg skal fortsette å jobbe videre så godt jeg kan, og gleder meg til nye fremskritt på veien.

 

 

Hilsen Karianne

9. apr, 2018

Hei alle sammen ❤

 

"Karianne" har lyst å fortelle sin historie til dere alle . Hun gjør det ved å ikke fortelle sitt egentlige navn og det er helt ok🙂

 

Jeg dro til Oslo 16 februar og vi er no på vår niende dag. Ting var veldig vanskelig for henne, men fra dag en viste hun små, men viktige fremskritt🙂

I dag merkes stor forskjell🙂
Jeg lar hun fortelle resten selv og beskrive dette opplegget med sine egne ord 🙂

 

Håper at dere får en inspirerende lesing❤

 

 

"Karianne" skriver:

 

Hei :) Jeg er en jente i tjueårene som lenge har slitt med angst, særlig i forhold til svelgevansker. Det er først og fremst mat som har vært problematisk, mens den generelle angsten har bygget seg opp over tid og blitt ekstra ille det siste halvåret. Jeg har hatt gode og dårlige perioder de tidligere årene og, men den siste tiden har angsten ødelagt hverdagen min i mye større grad enn før. Derfor ble jeg veldig glad da vi fant Sissel og hun ville hjelpe meg tilbake til det gode livet igjen :D 

Hva angsten min går ut på i korte trekk: 

Når jeg spiser føler jeg maten legger seg som en klump i halsen og jeg blir veldig redd for ikke å få puste. Denne "klumpfølelsen" dukker oftest opp hvis jeg spiser fast føde. Dette har gjort at jeg har unngått så mye mat med biter som mulig, og heller gått helt over til myk grøt, yoghurt, supper osv.

Men i det siste har denne klumpfølelsen dukket opp helt plutselig, når som helst og hvor som helst, uten at det har noe med mat å gjøre. Dette har ført til høyt stressnivå i kroppen min tjuefire timer i døgnet, og har gjort meg redd for å være alene, være steder jeg ikke føler jeg har kontroll på eller så enkelt kan komme meg ut av eks. forestillinger, kinoer, øverste etsje i høye bygninger osv. 

 

Dag 1

I dag kom Sissel for å bo hos meg en periode. Hun skal lære meg teknikker for å overvinne angsten og komme meg tilbake til en avslappet og god hverdag. Vi startet med rømmegrøt til middag for å starte rolig. Det gikk greit underveis, men i etterkant av måltidet kjente jeg tydelig den klebrige klumpfølelsen i halsen. På en skala fra 1 til 10 lå angsten på 7. Heldigvis ble den borte etterhvert. Sissel fortalte mye om logiske og ulogiske tanker. Det var fint å høre Sissel fortelle hvordan hun kom seg gjennom sine egne angstproblemer for mange år siden, og at hun nå har vært helt frisk lenge. Jeg kjente meg veldig igjen i hennes historie både av det hun fortalte selv og av det jeg leste her på bloggen. 

Så var det tid for dagens største utfordring til kveldsmat. Vi spiste brødskive med leverpostei og majones. I gode perioder har jeg klart å spise dette tidligere, men i det siste har jeg absoloutt ikke villet prøve. Angsten var omtrent på 10 før jeg begynte å spise. Første brødbit føltes som en stor og seig tyggegummi i munnen, og jeg hadde lyst til å spytte den ut. Men etter å ha tygget en god stund klarte jeg å svelge likevel. Etter ca 5 biter svelget jeg en stor bit som lagde en vond klumpfølelse i halsen, og angsten fløy opp til 10+. Jeg drakk litt te og Sissel fikk meg til å ta en bit til fordi det er viktig å ikke gi seg når angsten er på topp! Jeg gjorde som hun sa, og klarte å spise noen biter til. Sliten, men fornøyd. 

 

Dag 2 

Frokost - Hjemmebakt brød med kokt egg. Halvveis uten skorper. Gikk bedre enn i går, skala 5 gjennom måltidet. Etter måltidet kjente jeg på klumpfølelsen igjen, og det føles som halsen skal til å tette seg. Da steg angsten til ca 6-7. 

Lunsj - En halv boks med rotmos (potet, søtpotet og selleri). Gikk greit. Skala 3-4 på det meste. 

Middag - Lapskaus (potet, purre, gulrot og pølsebiter). Var ikke så stresset før vi begynte, men grudde meg til pølsebitene. De kokte grønnsakene gikk greit, men det var verre med pølsebitene. Etter en stund ble det verre og verre, og angsten steg til 10+++. Jeg begynte å gråte, ble veldig redd, følte mye på klumpfølelsen. Gikk ut i stua, og Sissel ba meg gråte ut alt jeg hadde inni meg. Etterhvert ba hun meg legge meg ned på sofaen med et teppe rundt meg. Jeg skalv, var kald og varm om hverandre og hakket tenner. Jeg ble liggende på sofaen ganske lenge. Drakk en kopp varm kakao før jeg gikk for å legge meg. Da hadde angsten roet seg ned til ca 2. 

 

Dag 3 

Frokost - 1 hel skive med egg og skorpe. Skala 4 gjennom hele måltidet, men en 9 på slutten da Sissel ba meg spise den siste delen av skorpen. Følte meg veldig ferdig med maten, og hadde ikke lyst til å presse i meg noe mer. Men jeg klarte det til slutt! :) Avlsuttet måltidet med bringebærkesam. Det smakte godt. Skala i ettertid ca 6. 

Lunsj - Havregrøt. Gikk greit, men vanskelig mot slutten av porsjonen. Synes den siste biten var vanskeligst å svelge. For det er ofte den som "avgjør" hvor ille klumpfølelsen blir i etterkant. Skala under måltidet ca 3. Skala etter måltid 5-6. 

Middag - Lapskaus fra i går. Gikk bedre i dag. Spiste 3 pølsebiter og en del grønnsaker og litt brød til. Skala under måltid ca 7-8. Skala etter måltid ca 5-6. 

Siden det ble litt sen middag så orket vi ikke kveldsmat, men jeg spiste noen sjokoladebiter. Det gikk veldig bra! Skala bare 1 :) Lenge siden jeg har spist sjokolade, det smakte godt! 

 

Dag 4 

Frokost - Havregrøt med blåbærsyltetøy og melk på. Appelsinjus med fruktkjøtt ved siden av. Startet med et glass av jusen. Det gikk greit, men fikk litt klumpfølelse i halsen etterpå. Dette gjorde det litt tungt å begynne med grøten. Skala 5. Spiste opp nesten hele porsjonen og ble kjempemett. Føltes en stund som jeg hadde et havrekorn/skall bak i munnen et sted, dette stakk litt og det stresset meg. Skala 8-9. Sissel ba meg spise litt mer, jeg gjorde som hun sa. Det gikk greit. Skala etter måltid 7. Fortsatt stresset for det skallet, men skal prøve å stole på at det går bra uansett. 

Lunsj - Dro til byen. 2 slurker kakao og 5-7 skjeer proteinpudding på en kafe. Hadde angstanfall i flere timer på dette tidspunktet, så derfor ble lunsjen litt halvveis. Skalaen lå generelt mellom 8 og 10 hele byturen. Så skulle vi på massasjetime, noe jeg gruet meg til fordi jeg hadde så høyt stressnivå i kroppen. Jeg orket heller ikke tanken på å skulle ligge helt stille i tre kvarter, redd for at angsten skulle bli enda verre igjen der inne. Men vi dro på massasjen likevel, og jeg gjennomførte hele timen! Klarte til og med å slappe av litt, det var deilig. Skala etter massasjen ca 5 - 6. 

Middag - Kokte grønnskaer (potet, søtpotet, litt brokkoli) + medisterkaker med brun saus. Jeg spiste ganske mye potet og søtpotet, litt brokkoli og en liten bit av medisterkaka. Det gikk greit under måltidet. Lå på ca 6 hele veien. Skala etter måltid ca 7. 

 

Dag 5 

Frokost - En halv skive brød med skorpe og baconost, og en liten porsjon havregrøt. Jeg var kvalm og ikke sulten før måltidet, så det var tungt å komme i gang. Skala 7, oppe i 10 på noen vanskelige biter som var ekstra vanskelige å svelge. Tenkte hardt på at det kom til å gå bra uansett, og fortsatte å spise. Det gikk litt bedre etterhvet, tilbake på 7 igjen. Avsluttet med havregrøten, det gikk greit. Bedre enn i går. Skala 5-6. 

Lunsj - Vi tok lunsjen på et kjøpesenter i nærheten. Jeg spiste sitronkake og kakao med krem. Kaken var vanskeligere enn jeg husket. Måtte jobbe hardt. Hadde lyst til å gi meg, men Sissel fikk meg til å si tankene mine høyt. Jeg tenkte så logisk jeg klarte, og så fortsatte jeg å spise. Det gikk litt greiere etterhvert. Jeg smakte også litt på en bit av omeletten til Sissel. Det gikk greit. Litt klumpfølelse i ettertid, men mye mindre enn vanlig. Skala 4 den første halvtimen, og så ned mot 3. Veldig fornøyd! Handleturen videre ble hyggelig, og jeg klarte å holde meg i godt humør og ikke stresse resten av turen :D 

Middag - Fiskeboller i hvit saus med poteter, gulrøtter, søtpoteter, brokkoli og blomkål. Jeg forskynte meg med litt ekstra potet, og spiste opp hele porsjonen! :) Skala under måltid mellom 5 og 7. Ble overmett, men er fornøyd med hva jeg klarte! 

Kveldsmat - Orket ikke så mye ordentlig kveldsmat, men spiste en del potetgull og sjokolade + kakao :) Potetgullet gikk overraskende greit. 

 

Dag 6 

Frokost - En hel brødskive med blåbærsyltetøy på halvparten, og baconost på den andre halvparten. Det gikk greit, men litt tungt fordi jeg var kvalm og ikke særlig sulten før måltidet. Skala underveis 6-7. Skala etter måltidet 4-5. Kjente klumpfølelsen i halsen komme etter ca 2 timer. Det var ubehagelig, men jeg prøvde så godt jeg kunne å puste med magen og slappe av i kroppen. Etter en stund spiste jeg en yoghurt. Det var litt vanskelig å begynne å spise, men jeg klarte å spise opp. Sakte men sikkert roet angsten seg ned. Skala nå er 4. 

Lunsj - Hjemmebakt brød og eggerøre. Kanskje det aller tøffeste måltidet hittil. Skala i gjennomsnitt 9, men oppe i 10+ flere ganger. Jeg måtte ta en pause for å puste litt etter bare noen biter. Men så fikk Sissel meg til å fortsette. Som tidligere nevnt har jeg lært at det er utrolig viktig å fortsette når angsten er som verst, for da beviser vi for angsten at vi får det til uansett hvor ille det er. Usikker på hvorfor dette måltidet var så ekstra utfordrende. Det kan være fordi kroppen er sliten og jeg i utgangspunktet var negativ til denne lunsjen og hadde gruet meg veldig. 

Middag - Kjøttkaker i brun saus med poteter og grønnsaker. Nok et utfordrende måltid! Angsten var fremdeles ganske høy etter lunsjen, så jeg følte meg absolutt ikke klar for noe nytt målid. Jeg begynte forsiktig med litt potet og saus. Sissel sa jeg burde ta en kjøttkakebit før jeg ventet for lenge, for da ville det bare bli verre. Jeg hadde egentlig bestemt meg for ikke å spise noe av kjøttkakene, så jeg nektet og begynte etterhvert å gråte. Tårene rant, og jeg gikk fra bordet. Jeg satte meg ute i frisk luft for å puste litt. Etter en stund gikk jeg inn igjen for å fortsette. Jeg klarte til slutt å få i meg en liten kjøttkakebit. Det var ubehagelig, men det gikk. Jeg fortsatte å spise litt potet for det er jeg tryggere på. Gjennomsnittsskala for måltidet var 9+, men langt over 10 flere ganger. Skala etter måltidet var 7. 

 

Dag 7 

Frokost - En hel brødskive med baconost på halve og blåbærsyltetøy på resten igjen. Var som vanlig kvalm og ikke særlig sulten, så dette gjorde det vanskelig. Det tok tid, men jeg klarte å spise opp alt. Skala underveis 7-8. Skala etter måltidet 6-7. 

Lunsj - En hel brødskive med eggerøre! Det var ekstremt vanskelig, og jeg brukte lang tid og hadde en pause halvveis der jeg egentlig hadde tenkt til å si meg ferdig. Men etter en lang overtalelsestale fra Sissel om hvor viktig det var å fortsette nå, så spiste jeg opp resten til slutt. Veldig fornøyd! Skala under måltid var mellom 7 og 9. Spiste en skål med havregrøt etterpå - det var skala 6. Avsluttet med kakao og sitronyoghurt. Yoghurten var skala 4. Etter måltidet var skalaen 6-7. 

Middag - Samme middag som i går. Kjøttkaker i brun saus med poteter og grønnsaker. Alt var vanskelig å svelge, men generelt gikk det litt bedre enn i går. Skala underveis var 9, men oppe i 10+ flere ganger. Skala etter måltidet var 7. 

Kveldsmat - Havregrøt med blåbær på toppen. Havregrøten var vanskelig å svelge, og blåbærene tok jeg av "skallet" på. Grøten var skala 7. Jeg nektet å spise blåbærskallet, men Sissel mente jeg burde spise det. Da ble jeg sint. Så sa hun jeg skulle prøve meg på skogsbæryoghurten jeg hadde hentet tidligere. Det var heller ikke særlig fristende, for den inneholder masse skogsbær. Jeg prøvde å unngå bærene, men skjønte at jeg måtte prøve meg på noen av dem likevel. Det var ubehagelig. Jeg ble mer og mer lei, og orket til slutt ikke mer. Det ble en kveld med mye tårer. Jeg tror dette har vært den tyngste dagen følelsesmessig. Det er nok fordi kroppen er utslitt. 

 

Dag 8

Frokost - I dag fikk jeg sove helt til jeg våknet av meg selv. Jeg tok en dusj for å kvikke meg opp litt før frokost, og det var deilig å føle seg litt mer uthvilt enn hva jeg har gjort de andre dagene. Jeg spiste en hel brødskive med leverpostei til frokosten, og er veldig førnøyd med det! :) Det var ikke fristende å starte frokosten i det hele tatt, og det var tungt å svelge. Men jeg gjorde det likevel, og kom meg gjennom hele :D Nå er humøret heldigvis bedre enn i går! Skala under måltidet var 8-9. Skala etter var 6.  

Gikk tur i skogen i dag der jeg utfordret angsten for å være langt unna "trygghet". Jeg har unngått de fleste steder som er langt unna folk og trygge steder i det siste, så det er lenge siden jeg har vært på en slik tur som i dag. Det gikk veldig fint, og jeg klarte å slappe av mesteparten av turen. Høyeste angstnivå på turen var 6, men jeg klarte å kontrollere den, så det gikk fort over. Ellers på turen lå skalaen på mellom 1 og 2. Veldig fornøyd :D 

Middag - Grønnsakslapskaus (potet, gulrot, purre og selleri i terninger). Dette gikk veldig fint! Jeg spiste to porsjoner og ble mett. Angsten var oppe i 7+ på det høyeste, men det var ikke så mange ganger. Skala etter måltidet var ca 5, innom 7 et par ganger, men klarte å roe den ned igjen. Føler jeg begynner å få mer kontroll nå. Det føles veldig bra! 

Kveldsmat - Et helt kakestykke og skogsbæris med sjokoladebiter. Veldig ubehagelig klumpfølelse både under og etter kakespisingen. Skala 9 underveis, og skala 8-9 etterpå. Tror grunnen til den høye angsten er fordi det er så lenge siden jeg har spist noe med kakekonsistens. Jeg prøver så godt jeg kan å tenke logisk og holde meg rolig.   

 

Dag 9 

Frokost - En hel brødskive med kokt egg. Vanskelig å svelge. Følte meg fort mett etter noen få biter, men klarte å komme meg gjennom hele. Veldig fornøyd! :D Skala under måltidet var i gjennomsnitt 7, men oppe i 9 flere ganger. Skala etter måltidet var 6. 

Lunsj - Spiste en del av et kakestykke og to kopper kakao på kafe med noen i familien. Det var veldig hyggelig, og det gikk ganske greit med spisingen. Høyeste på skalaen var 7-8, men generelt lå angsten rundt 5. Skala etter måltidet var 4-5. Vi hadde det veldig hyggelig, og jeg er fornøyd med kafebesøket.  

Middag - Risgrøt med sukker, kanel og smør. Vanskelig å svelge riskornene, måtte jobbe hardt! Jeg klarte å spise opp hele porsjonen selvom den ikke var så stor. Tom tallerken på slutten av måltidet er uansett hyggelig. Skala i gjennomsnitt var 8, men oppe i 9-10 flere ganger. Skala etter måltidet var 7-8, men roet seg heldigvis fort etter litt logisk tenking og prat med Sissel. Svært fornøyd med dagen ❤   

 

Dag 10 

Frokost - Brødskive med greddost på en del og leverpostei på resten. Utfordrende med nytt pålegg. Har ikke spist ost på nesten to år. Synes osten har en klebrig konsistens, og derfor har den lett for å lage klumpfølelse i halsen. Var som vanlig ikke sulten til frokost, men klarte å spise opp for det! :) Skala 8 under måltidet. Skala 5-6 etter måltidet, men den roet seg fort ned til 1. 

Lunsj - Halv skive med eggerøre. Jeg følte meg fortsatt mett etter frokosten, så det var tungt å begynne. Skala 9 gjennom hele måltidet, og 10 mot slutten. Skala 8+ etter måltidet. 

Middag - Spaghetti og fiskepudding i hvit saus. Grudde meg veldig på forhånd, særlig siden ikke dette måltidet inneholder noenting jeg er trygg på i det hele tatt. Det ble masse tårer både før og under middagen, men jeg klarte likevel å få i meg flere biter med most fiskepudding. Det var mer enn jeg hadde forventet å klare på forhånd, så jeg prøver å fokusere på det positive. Helt utslitt, men fornøyd med det jeg klarte.   

 

Dag 11 

Frokost - En hel skive med leverpostei og majones. Det gikk ganske fint. Skala 5-6 gjennom måltidet. Skala 3-4 etter måltidet, men skalen sank fort til 2. Veldig fornøyd! 

Lunsj - Tilbake i studiehverdagen, så i dag spiste jeg lunsj på egenhånd. Jeg klarte fem biter av en brødskive med leverpostei. Skala under måltidet var 7-8. Skala etter måltidet var 5. Veldig fornøyd med første lunsj alene :D 

Middag - Fiskeboller, poteter og brokkoli. Gikk fint å svelge, bedre og bedre utover i måltidet! Skala 5. 

 

Dag 12 

Frokost - En hel brødskive med leverpostei. Litt vanskeligere enn i går, men jeg fikk ned hele! Skala under måltidet var 6-7. Skala etter måltidet var 3-4.  

Lunsj - Spiste alene i dag og. Brødskive med leverpostei. Klarte en bit, men fikk en ganske kraftig klumpfølelse i halsen etterpå. Spiste en yoghurt for å spise noe litt lettere, og for å se om den vondte følelsen forsvant. Dessverre ble den bare verre og verre, så da ringte jeg Sissel. Hun fikk meg til å tenkte logisk igjen - det er bare en vond følelse, jeg puster helt fint. Så ba hun meg ta kontroll over angsten, og det gjorde jeg. Det er jeg som bestemmer, og ikke den. Jeg pustet rolig en liten stund, og tenkte at nå orker jeg ikke mer stress i kroppen. Det er jeg så sliten av. Jeg ble sint, og da kjente jeg plutselig at jeg fikk mer kontroll. Så tok det ikke lang tid før klumpfølelsen forsvant helt, og jeg kunne konsentrere meg om studiene mine igjen! Selvom jeg ikke klarte å spise så mye brød, er jeg likevel fornøyd med at jeg klarte å ta kontroll over angsten. Tidligere tror jeg en situasjon som dette kunne utviklet seg til et angstanfall, men i dag klarte jeg å overvinne angsten isteden. Det føles veldig bra! 

Middag - Lapskaus. Spiste tre porsjoner, og det gikk veldig bra! :D Skala under måltidet var 5, og 7 noen få ganger. Skala etter måltidet var 6. 

Kveldsmat - En hel brødskive med leverpostei. Første ordentlige kveldsmaten hittil. Har ikke orket så mye ordentlig mat de andre kveldene, men nå er det på tide å få inn fire måltider hver dag igjen. Jeg var ikke så sulten før kveldsmaten, så det gikk veldig sakte. Jeg hadde ikke lyst til å spise opp hele skiven, så jeg stoppet etter en stund. Men da ba Sissel meg fortsette likevel. Til slutt var det bare skorpene igjen, og de orket jeg hvertfall ikke tanken på. Jeg var trøtt og sliten og lei. Men til slutt klarte jeg å få i meg skorpene også, selvom det tok lang tid. Jeg er fornøyd med at jeg klarte det! 

 

Dag 13 

Frokost - En hel skive med leverpostei. Gikk greit. Var en ganske stor skive, så brukte litt tid. Skala 6-7 under måltidet. Spiste en bringebæryoghurt med masse bringebær og bringebærkorn i etterpå - skala 8. Den var vanskeligere å spise enn brødet. Skala etter måltidet var 6, men gikk fort nedover. 

Lunsj - Samme lunsj som tidligere, brød med leverpostei. I dag klarte jeg å spise hele skiven bortsett fra skorpene! Jeg jobbet meg gjennom bit etter bit selvom det var ubehagelig. Det var særlig vanskelig etter rundt fem biter, men da tok jeg kontroll, og så fortsatte jeg å spise. Det gikk bra! Nå er jeg strålende fornøyd! Hittil den beste lunsjen alene :D 

Middag - Fiskepudding i hvit saus med poteter og brokkoli. Spiste opp nesten hele porsjonen. Det smakte greit. Høyeste skala var 7-8, men det gikk heldigvis fort over. Ellers lå skalaen på rundt 5, og etter måltidet sank den helt ned til 1. Fornøyd! 

Kveldsmat - En brødskive i kveld og. Halvparten med blåbærsyltetøy og den andre halve med leverpostei. Det var like vanskelig som i går, men jeg klarte å spise opp fortere denne gangen. Følte litt på klumpfølelsen i halsen etter måltidet, men prøver å tenke logisk og positivt. Det har vært en veldig bra dag i dag 🙂

 

 

Dag 14 

Frokost - En hel skive med leverpostei som vanlig. Det gikk veldig fint. Skala 6-7. Skala etter måltidet var 5. 

Lunsj - Skive med leverpostei. I dag ble det bare fire biter, men jeg er glad for at jeg ihvertfall klarte de bitene jeg gjorde! Disse lunsjene jeg spiser alene er en ekstra stor utfordring, så jeg skjønner at jeg må være tålmodig her. 

Middag - Kjøttboller i tomatsaus med potetstappe. Dette var veldig godt, og jeg klarte å spise en kjøttbolle og masse potetstappe. Før pleide jeg å bruke stavmikser for å få potetstappen helt myk, men i dag spiste vi en grovere variant med større biter i. Veldig fornøyd med middagen! Lenge siden jeg har følt meg så mett etter et måltid! :) Skala 6-7 under måltidet, og skala 6 etter. 

Kveldsmat - En hel brødskive med leverpostei. Det var tungt å komme i gang for jeg var frotsatt veldig mett etter middagen. Skala 7-8 under måltidet, men bare skala 4-5 etter. Veldig glad jeg klarte å få i meg hele skiven!

 

I morgen reiser Sissel hjem igjen, og jeg skal fortsette bli-frisk-prosjektet mitt uten henne. Heldigvis er hun tilgjengelig på telefon i tiden framover, så det skal gå bra! :) Jeg er så takknemlig for den hjelpen Sissel har gitt meg! Dette har vært de to tøffeste ukene i livet mitt så langt, men jeg er så glad for å ha kommet meg gjennom dem! Det kommer til å bli tøft videre også, men nå føler jeg meg mye tryggere enn jeg gjorde for to uker siden. I tillegg føler jeg at jeg har lettere for å ta kontroll over angsten nå, og det er en fantastisk følelse! ❤     

 

Tusen tusen takk for to uker med opplevelser, humor, støtte, motivasjonstaler og gode råd! Du er helt fantastisk Sissel! ❤ Og takk for at jeg har fått muligheten til å dele historien min her på bloggen. I dag ser jeg mye lysere på framtiden!  

 

Hilsen Karianne 

 

Sissel skriver:  

Da er jeg kommet hjem etter 14 dager på Østlandet :)
Sliten, men godt fornøyd og har veldig tro på at Karianne skal klare dette :)

Allerede etter ett par dager kunne jeg se en forandring hos Karianne. Hun tok til seg det som jeg fortalte henne, selv om det enkelte dager kunne virke helt håpløst. 
Det er de dagene som er tyngst og mest grå, at det er viktig å fortsette selv om alt virker håpløst. Vi jobbet en del med dette og til slutt forsto hun også at man aldri må gi seg uansett hvor trett og trist man er :)

Dette resulterte i at hun fant den indre "kjempen" i seg og klarte å bli sint på angsten. Det er når man blir sint og irritert på det som plager deg, at det da er lettest å kjempe imot det. Det å se på angsten som sin verste fiende er ingen dum ide`:)

No har jeg overlatt til familien og følge henne opp, med mulighet til å kunne kontakte meg når de har behov for det .
De har alle vært ivrig på å lære av meg og derfor er jeg trygg på at dette skal la seg gjennomføre. 
Ting tar tid og ikke gjort på den dag, men så lenge man ikke gir seg så går det hele tiden på frem :)

Karianne levde på rømmegrøt,silte supper,moste grønnsaker og joghurt uten biter. Dette ble slått hardt nedpå med angang jeg kom dit og no spiser hun brødskiver, noen middager og utfordrer seg selv til f.eks joghurter med større biter i.
Dette trenger å øves på hver dag over lang tid.
Hun må lære seg å stole på at angsten "bare" er en følelse som sitter i halsen og ikke en fysisk "ting".

Jeg selv er fornøyd og tenker nok at Karianne og familien snart vil merke stor forskjell enn for bare 2 uker siden :)

Så takk for meg til alle sammen i familien og husk at jag aldri kommer til å glemme dere <3
En flokk med fantastiske mennesker som er lett å bli glad i <3

Lykke til alle sammen og vit at jeg fortsatt er her for dere alle om det trengs :)

Heier på deg Karianne og du vil alltid ha en STOR plass i mitt <3

Varme klemmer fra Bergen med hint av vår :P :D 

 

1. jul, 2017
7. des, 2016

Hei Sissel.

Ting har vært annerledes etter at jeg fikk behandling av deg. Eller, skal jeg si at de har vært normalt. For det var i tiden før jeg fikk behandling av deg at ting var annerledes.

Jeg kunne ikke drikke mat eller spise uten å bli lammet av angst. Jeg trodde det var slutt. Edderkopper, rulletrapper og heiser kan man unngå. Mat og drikke kan man ikke.

Du hjalp meg å komme ut av offerrollen og ga meg verktøykassen jeg trengte for å bekjempe det. Man leter gjerne etter en enkel vei ut, men det var langt fra noen enkel vei ut.

Å eksponere seg for angsten er vel noe vi alle har hørt. Vel, selv om det faktisk er den eneste løsningen, så er det ikke bare å gjøre det. Det som imponerte deg var hvordan du kunne lese meg, du så hver gang jeg prøvde å "lure meg unna", hver gang jeg løy til deg for å slippe, og når jeg faktisk klarte å gjennomføre.

Behandlingen hos deg er noe av det hardeste jeg har gjort i livet mitt. Mens angsten begynte å slippe, fikk jeg andre perspektiver tilbake. Selv om angsten var forferdelig tok den fokuset vekk fra alle andre problemet. Livet var på en måte enkelt. Jeg måtte rømme fra angsten, og det var alt som fantes.

Når angsten forsvant kom de virkelige tingene i livet tilbake, på godt og vondt. Det intense fokuset på angsten hadde gjort at jeg hadde neglisjert andre ting. Det tok tid å komme meg på beina igjen.

Fortsatt bruker jeg teknikkene du lærte meg. Jeg tror aldri angsten kommer til å forsvinne helt. Det ligger noe menneskelig i det å ha angst. Det er ikke noe galt i seg selv, bare det ikke tar kontroll over deg. Kanskje litt angst kan være bra? Det får deg til å skjerpe deg, passe på deg selv.

Du lærte meg at man faktisk kan kontrollere angsten. Jeg har lært teknikkene dine videre til andre, og fått bekreftet at det virker. Enkelte ganger var det mennesker som nettopp hadde fått angstanfall for første gang, og bare noen samtaler med meg var nok til å få det til å forsvinne.

Det har vært omtrent bortkastet for meg å snakke med psykologer og behandlere som ikke har hatt alvorlig angst selv. Det har ikke hjulpet meg en millimeter. Jeg har til og med hatt eksponeringsterapi før med en profesjonell, og problemet var at personen ikke forsto når hun skulle pushe og når hun skulle stoppe, noe som var svært frustrerende.

Ting hadde vært annerledes om jeg hadde visst om deg akkurat når angsten kom. Da kunne jeg kanskje sluppet å kaste bort årevis av livet mitt på den. Men tenk hvis jeg ikke hadde truffet deg i det hele tatt. Da vet jeg ikke helt hvordan det hadde gått.

Takk for alt! 🙂