25. sep, 2015

Sofie 13 år Sin Historie..... November 2014

Sofie 13 år....dag 1:

Jeg kom til Ålesund i 16 tiden lørdag ettermiddag den 1.11.14.
Her ble jeg møtt av Sofie med en varm og god klem. Hun bor samme med mamma, pappa, hunden Ask og pusen Dexter :)

Sofie sliter med nye smaker og konsistenser når hun spiser mat. Hun har kun spist pomfrits, Sjokade på brød som er hjemmebakt, pannekaker og poteter med smeltet smør, Dette har hun spist i ca 10 år. Hun har prøvd andre sorter mat innimellom, men dette har ikke lykkes. Hun blir så dårlig av det at hun kaster opp. 

Dette bergrenser veldig mye hva Sofie kan ta del i. F.eks : Hvis hun skal på klassefest eller lignende, så må hun ha med seg sin egen mat. Hun er veldig tynn og veier lite i forhold til jevnaldrene. Tidligere behandlere mener at dette kan skyldes at hun er Prematur Dysmatur (500 gr ved keisersnitt) og at det er derfor at hun ikke klarer å spise diverse mat.

Dag 1 : 

Sofie skriver :

Middag: Til middag spiste eg pizza. Før eg skulle spise det følte eg meg redd når eg tok den første biten smakte det rart så det tok litt tid før eg klarte å svelge den. Det føltes deilig å svelge den første biten. Eg spiste 4 bitar av eit pizzastykke. Då klarte eg ikkje meir. "angst-skala 0-10": en sterk 10.

Kveldsmat: Til kvelds hadde eg chiabatta med skinke. Først hadde eg smør, skinke og majones men majones var ikkje godt så eg tok uten det. Skinke var heilt ok men litt rart, eg følte meg tryggere fordi eg allerede hadde smakt pizza.Eg hadde spiste ein halv chiabatt så fikk eg andre med sjokade som ein premie."angst-skala 0-10": en klar 7. No er dagen ferdig  og eg føler meg sliten, trøtt og glad fordi eg har smakt 2 nye ting idag:)

 

Sofie jobber intenst med seg selv og er kjempe flink på å utfordre seg selv. Hun er veldig klar for å bli frisk og gi slipp på dette problemet som sliter på henne. Jeg har troen på henne og det skal bli utrolig spennende og følge henne videre no. 

No er det kveld og vi er trett og god alle mann. Det tar på å jobbe med seg selv hele tiden, men det er det som må til. Ommøblere tankene er det som må til selv om det er krevende.

I morgen skal vi igjennom 4 måltid og til lunsj kommer besta og besten. Vi gleder oss :)

 

Sofie 13 år....dag 2:

I dag er det søndag og vi sto litt sent opp. Det merket vi da vi ikke klarte å spise 4 måltid :) Vi har bestemt at vi skal ha frokost, lunsj, middag og kvelds.
Så i dag ble det frokost, sein lunsj/middag og eplekake til kafeen :)
Sofie har spist så mye mat i dag at vi sløyfer kvelds. Hun har fått i seg mye hun ikke har spist før og dette merkes på magen. 

Dag 2

Sofie skriver:

Frokost: Til frokost hadde eg hardkokt egg og skive med skinke og smør. Eg spiste toppen av egget og ei skive med skinke. Eg føler meg tryggere og tryggere, men det er fortsatt litt skummelt å smake på ny mat men det blir bedre. "angst-skala 0-10" 5 på skalan.

Lunsj: Til lunsj hadde eg ostesmørbrød. Det var godt og eg klarte å spise ei skive. Det var veldig gøyt å like noko nytt og eg følte meg glad når eg hadde spist ei skive.    "angst-skala 0-10" 2 på skalaen.

Kafe: Vi hadde eplekake og kakao ca. 4 timar etter lunsj. Eg likte ikkje eple og eg var heller ikkje så glad i kaka. Eg spiste neste 1 stykke av kaka."angst-skala 0-10" 6 på skalaen.


I morgen er det en ny dag og vi skal stå opp kl 7 slik at vi får bedre tid på oss.
Sofie er kjempe motivert og gleder seg til å kunne fungere som andre ungdommer :)

Den nye utfordringen i morgen blir kjøttboller med pasta og saus ;)

Ps: I det jeg skriver dette innlegget så fant Sofie ut at hun ville ha litt mer mat til kvelds alikavel :) Hun står no på kjøkkenet for å lage seg et ostesmørbrød! HURRAAA for denne flinke jenta <3 

 

Sofie 13 år....dag 3 :

I dag sto vi opp kl 7 og jeg føler at vi fikk mer tid til å jobbe. Vi har gått på tur og trent hund :)
Været har vært kjempe fint. Litt kaldt men nydeligt vær :)
Både jeg og mamma Randi er litt syke *snufser*, men vi skal nok gjennomføre dette ja :)

Merker også på Sofie at hun blir mer og mer sliten, men dette er en normal reaksjon på treningen. Det viser at hun virkelig jobber med seg selv. Hun er en sta og sterk jente og jeg har virkelig troen på henne. Det går sent, men alikavel på frem hele tiden :)

Dag 3

Sofie skriver: 

Frokost: Til frokost spiste eg skive med skinke, ost og grillkrydder kald. Eg likte det og eg klarte å spise ei skive. "angst-skala 0-10" 2 på skalaen.


.


 Lunsj: Til lunsj hadde eg blomkålsuppe det var heilt ok. Så eg klarte å spise det. Eg spiste ei ause. Vi fikk besøk av ei vennine av mamma som spiste med oss som heiter Katrin. Hos henne fikk jeg en bukett med roser :)"angst-skala 0-10" 8 på skalaen. 

Middag: Til middag hadde eg spagheti og kjøttboller. Eg likte det ikkje så godt, men eg spiste litt. Spaghetien var vanskeleg å svelge så det tok litt tid. "angst-skala 0-10" 10 på skalaen.

Til kvelds i dag har Sofie bestemt seg for å prøve brunost på skiven :) Vi blogger før kveldsen, da alle er så trett når kvelden kommer. Så vi får skrive i morgen hvordan dette gikk :)

Hun er forsatt veldig flink og det blir bare mer og mer spennende. 

Vi logger av for i kveld og håper at så mange som mulig skriver noe oppmuntrende og heiarop, slik at Sofie kan få litt motivasjon til å forsette når det går tregt og leit . For de dager kommer også.

Takk til alle som følger oss <3

 

Sofie 13 år....dag 4 :

I dag har vi spist masssssse mat......hehe :) Vi er så ivrig alle sammen og spiser det som Sofie gjør. Så no blir det spennede og se hvor vekt nålen min ender når jeg komme hjem :)

Sofie står på hele tiden forsatt. Hun opplever at ting blir lettere og lettere, men får fremdeles opplevelser med "trang" hals og svelge problemer. Men......hun har ikke kastet opp siden jeg kom og det er kjempe bra! :D
Hun vil overvinne denne angsten og hun sloss som bare det :)

I dag har vi tatt med oss 3 venninner av Sofie og dratt på cafe :) Sofie skriver selv om hvordan vi hadde det der :) Og endelig fikk hun smakt på det som hun har drømt om så lenge............. :D

Dag 4

Sofie skriver: 

Frokost: Til frokost hadde eg makrell i tomat. Det var godt så eg spiste 1 skive. "angst-skala 0-10" 3 på skalaen.

Lunsj: Til lunsj hadde eg blomkålsuppe med krutonger. Eg spiste 1 skål og fem krutonger og blomkålsuppa var god og krutongen var heilt ok. "angst-skala 0-10" 3 på skalaen.
Cafe: Idag var vi på cafe med mine 3 bestevenniner. Der smakte eg skolebolle. Det var godt men eg likte ikkje så godt vaniljekremen. Eg spiste 1 skolebolle. "angst-skala 0-10" 2 på skalaen.
Middag: Til middag hadde eg fiske grateng. Det var godt så eg spiste 1 porsjon. Der var det også gulerøtter og poteter ved siden av. "angst-skala 0-10" 3 på skalaen.


 

Det blir tidlig seng på oss om kvedene, for dette som vi driver med tar på kreftene. Men etterhvert som Sofie blir trygg på spisingen så vil hun merke at trettheten også vil bli bedre.
Akkurat no har hun vært ute og smurt seg en skive med leverpostei. Og det er for tiden den store favoritten :)))

 

Sofie 13 år....dag 5 :

I dag er nest siste dagen min her på Sula og vi har det kjempe fint. Sofie er bare en knall sterk jente med godt humør og mye humor.
Det kan merkes godt at vi har jobbet intens i 5 dager i strekk, for det blir tyngre og tyngre å stå opp på morningene. Men vi holder ut........ ;)

Jeg merker selv som behandler at dette tar på. Slik jeg jobber så er jeg "på" 24 timer i døgnet. Det er den beste måten å jobbe på med det arbeidet jeg driver. Da jeg selv var i behandling savnet jeg noen jeg kunne ty til om noe skulle oppstå. Derfor velger jeg å være tilgjengelig hele tiden.
Man skaper en helt annen tillit og trygghet på denne måten og det er veldig viktig i dette arbeidet.

I dag har Sofie lagt lapskaus eller brennsnut som det kalles her i Sula :D
Det var kjempe godt og hun fikk i seg mange former for grønnsaker og samtidig smake på pølse.
Vi har hatt en lang spasertur i bare 2 grader......*Brrrr*, men det var friskt og vi våknet....hehe :)

No skal Sofie få skrive litt om hva hun har spist i dag og legge frem angst-skalaen sin :)

Dag 5

Sofie skriver:

Frokost: Til frokost hadde eg makrell i tomat. Det var godt så eg spiste 1 skive. Nokon ganger var det litt vanskelig å svelge men eg klrte det. "angst-skala 0- 10" 3 på skalaen.

Lunsj: Til lunsj hadde eg tomatsuppe med makaroni. Det var godt men litt vanskelig å svelge. Eg spiste 1 skål. "angst-skala 0- 10" 5 på skalaen.
Middag: Til middag hadde eg brennsnut. Det var heilt greit men også litt vanskelig å svelge men det gikk bra. Eg spiste 1 porsjon"angst-skala 0- 10" 7 på skalaen. 

Som dere seg og leser så er Sofie kjempe flink. Hun har smakt på veldig mange nye ting i dag og bestått med glans.
Dette skal hun forsette med til skalalen hennes viser 0.

Dette er det nest siste blogg innlegget som vi skriver sammen, men Sofie har lyst å blogge her videre når jeg drar hjem :)
Hun vil gjerne hjelpe andre som sliter med det samme, ved å være åpen om sine problemer her.
Tøffere enn toget er hun :)

No skal vi snart spise kvelds og hun skal ha leverpostei på skiven. En av hennes nye favoritter :)

Takk til alle dere som følger med og skriver noen ord til henne her i bloggen. Dette lever hun lenge på og hun synes at det er kjekt. Så bare forsett med dette folkens :)

Ha en nydelig kveld videre fra oss alle <3 

 

Sofie 13 år....dag 6 :

I dag er det aller siste dagen vi spiser og trener sammen. Dette kommer til å bli veldig spennende for alle mann :)

I dag har vi prøvd blant annet smoothie og forskjellige pålegg. Middagen besto av kjøttkaker i brun saus, poteter, blomkål og brokkoli :) Sofie forteller hvordan dette gikk ;)
Gled dere ;) Denne jenta setter verdensrekord hver dag :)))))

Dag 6

Sofie skriver:

Frokost: Til frokost hadde eg 1\2 skive med leverpostei,1\4 av skiva med egg og resten med jordbærsylte. Det var heilt greit og eg spiste 1 skive tilsaman."angst-skala 0-10" 6 på skalaen.

Lunsj: Til lunsj hadde eg smoothie. Den smoothien vi laga var banansmak på så eg likte den ikkje. Den var vanskelig å svelge. Eg spiste et par skjeer. "angst-skala 0-10" 10 på skalaen.

Middag: Til middag hadde eg kjøttkaker og brunsaus. Det var godt så eg  spiste 1 porsjon og det var lett  å svelge og det var første gang eg har klar å spise ein heil talerken heilt tom med ny mat:) "angst-skala 0-10" 4 på skalaen. HURRA!!!!


HURRRAAAAA for Sofie som klarte å spise alt opp på fatet for første gang!!! Dette er bare SÅ bra og hun viser virkelig at hun vil :) Er SÅ utrolig stolt av henne! :D

Kunne også se at hun har fått røde "roser" i kinnene og det er et godt tegn på at kroppen endelig får den næringen som hun skal ha :D 
Hun ser rett og slett friskere ut og ingen ting er bedre enn det. Det er jo dette vi jobber for ;))))

No er dette siste innlegg som vi begge skriver sammen. Fra i morgen av så skriver Sofie alene om hvordan det går med spisingen hennes. Det kan godt være at jeg fører til noe etterhvert, men hun skal få styre dette litt selv. Spennende å bli en blogger vet dere.....hehe :)

Så no takker jeg alle som har fulgt oss og ber dere om å følge Sofie videre. Hun trenger alle den heiingen som hun kan få :)
Jeg må nok gå videre på nye jobber (som jeg allerede har fått) og da er det viktig at andre bruker litt tid på Sofie :)

Takker for meg, Ålesund :)

 

Varme klemmer fra Sissel <3 

 

" Mat-listen til Sofie"

Nedenfor her vil vi skrive hvilken matvarer Sofie ønsker å prøve ut. Det som er utfordringen for henne, er at hun sliter både med smak, konsistens , mengde og det å svelge.. 
Hver uke vil denne listen bli oppdatert med evt nye matvarer og forhåpentligvis en synlig forbedring på angst-skalaen hennes. De varene som det ikke er satt noen nr på enda, har hun ikke prøvd. Dette vil komme på oppdateringer etterhvert.

  English : http://livetvidere1.blogg.no/1415102897_foodlist_sofie.html

                                                                                                                                              

Mat-Liste Tirsdag 4.11.2014 

Brød                  Skala 10

Kjøttboller           Skala 8

Kjøttdeig             Skala 10

Pizza                  Skala 10

Popcorn              Skala 5

Brokkoli               Liker Ikke.

Pølse

Skinke                 Skala 10

Hamburger

Majones               Liker Ikke.

Egg                     Skala 10

Sylte

Smør                   Skala 5

Hvitost                 Skala 5

Vannmelon

Eple                     Skala 8

Eplekake              Skala 10

Fårerull

Fiskegrateng

Blomkålsuppe       Skala 9

Plommer               Skala 10

Kiwi                     Liker Ikke

Brunost                Liker Ikke

Leverpostei           Skala 1

Makrell i tomat      Skala 3

Skolebolle

Rå blomkål           Skala 9

Rå gulerot             Skala 10

Kyllingsalat

Melk                     Skala 10

Saft

Brus

Taco

Fiskekaker

 

Jeg kan med glede si at Sofie allerede har forbedringer på en rekke ting, men dette får dere ikke vite før hun har laget en oppdatering :) Gled dere :)Hvordan går det med Sofie 13 år? :)

Mange har spurt meg om hvordan det går med Sofie og her får dere svaret :)

Da Sofie er veldig opptatt med skole og spisetrening, så skriver jeg en liten oppdatering om denne tøffe jenta :)

Titt og ofte får jeg en melding fra foreldrene til Sofie og det er like spennende hver gang ser i innboksen ;)
Her er et par utklipp fra meldingene :)

"  Burger på burger king og det falt i smak, så det blir fast dit når vi skal på hytta. Du skulle ha sett ho maula bacon " :D

" Ja, vi sitter no her lettere i sjokk nok en gang. Pizza på Dolly dimpel " :D

" En kveldshilsen......Taco er godt" :D

 

 

Sofie`s siste matliste med angstskala :)

Brød Skala 1

Kjøttkaker Skala 1

Kjøttdeig Skala 3

Pizza Skala 4

Popcorn Skala 3

Brokkoli skala 9

Pølse skala 7

Skinke Skala 1

Hamburger skala 5

Majones Liker Ikke.

Egg Skala 6

Sylte skala 8

Smør Skala 0

Hvitost Skala 1

Vannmelon

Eple Skala 8

Eplekake Skala 6

Fårerull

Fiskegrateng Skala 2

Blomkålsuppe Skala 5

Plommer Skala 10

Kiwi Liker Ikke

Brunost Liker Ikke

Leverpostei Skala 1

Makrell i tomat Skala 2

Skolebolle Skala 4

Rå blomkål Skala 9

Rå gulerot Skala 10

Kyllingsalat

Melk Skala 1

Saft

Brus

Taco Skala 3

Fiskekaker

Tomatsuppe Skala 3

 

Som dere ser så kommer det mer og mer mat til i listen og angstskalaen går nedover etter lengre hun øver :)
Så her er det bare å forsette å heie på denne tøffingen :)

 

Hipp, Hipp Hurra for Sofie <3